Barion Pixel

ESP-01 modul programozása (Tasmota firmware-rel)

Az ESP-01 modul egy rendkívül olcsó WiFi kapcsolódásra alkalmas 32 bites mikrokontrollert tartalmazó eszköz. Leggyakrabban egy relével együtt alkalmazzák, így távolról lehet elektromos készülékeket, világítást kapcsolgatni. Ezen kívül még különböző érzékelőket is lehet csatlakoztatni rá, így adatgyűjtésre is alkalmas lehet. Nagyon sok okos ház/otthon/kert/stb megoldásban is használható automatizálásra.

Mindezen előnyök mellett két nagyobb hátránya van a modulnak: a kevés kivezetés és hogy gyári állapotában nem sokra használható. Az elsőn nem nagyon lehet segíteni, bár kis trükkökkel némileg javítható a helyzet, a másik viszont könnyedén orvosolható.

Többféle “dobozos” firmware-t, programot fel lehet rá tölteni, és azzal használni, vagy lehet hozzá saját programot írni. A kész megoldások közzül talán a Tasmota feltöltése a legjobb. Magától igen sok beállítási lehetőséggel rendelkezik, és nagyon könnyen integrálható bármilyen okosotthon megoldáshoz. Elterjedtsége miatt a Tasmotáról az interneten kimeríthetetlen információhalmaz áll rendelkezésre.

A firmware feltöltéshez több lehetőségünk is van, a legegyszerűbbet írom most le részletesen. A cél az 1 relés ESP01 használatbavétele.

Hozzávalók:

  • Az egyszerűség kedvéért Windows környezetben mutatom be a műveletet, de más platformon is elvégezhető.
  • 1 db 1 relés ESP01 modul
  • 1 db bármilyen USB-soros adapter, ami 3.3V leadására is képes (pl. egy ilyen), feltelepített driverrel. Figyelem! A mikrokontroller 5 voltról nem működtethető!
  • 4 darab anya-anya összekökő vezeték (ennek hiányában forrasztgatással is megoldható a feladat)
  • 2 darab apa-anya összekötő vezeték (ennek hiányában is lehet forrasztgatni)
  • 1 szabad USB port

A művelet egyszerűbben elvégezhető egy dedikáltan ESP-01 számára készült programozóval, de a fő lépések ugyanezek, csak nem kell kábelezni.

Előkészületek:

Az összekötő vezetékekkel kössük össze az ESP-01 modult a programozóval értelemszerűen, a RX-et a TX-el, 3.3V-ot és GND-t. Az ESP-01 modul IO0 lábára és az RST-re dugjunk 1-1 anya-apa vezetéket, ezekre a programfeltöltéshez még szükség lesz. Az IO0 kivezetést a programozás idejére GND-re kell kötni, én ezt könnyen meg tudtam tenni parasztosan az apa csatlakozót be lehetett dugni az USB csatlakozó GND lába mellé. Az RST csak lógjon. Az én huzalozásom így néz ki:

Töltsük le a Tasmota firmware-t a http://ota.tasmota.com/tasmota/release oldalról. Van belőle magyarul beszélő is, én azt töltöttem le, de bármelyik működik. Az én fájlom innen is letölthető.

Töltsük le a tasmotizer nevű programot innen vagy azt a verzióját, amit én használtam innen. A programot nem kell telepíteni, csak futtatni.

A firmware feltöltése:

Csatlakoztassuk az USB konvertert, és ellenőrízzük, hogy az IO0 csatlakoztatva van-e a GND-re. Ezután érintsük egy pillanatra az RST vezetéket a GND-re (pl. az USB csatlakozó fém felületéhez), attől egy pillanatra felvillan a modulon levő LED. Most az ESP modul kész a frissítésre, várja a feltöltést.

Indítsuk el a tasmotizer programot, és tallózzuk be a tasmota(-HU).bin fájlt.

Ellenőrízzük, hogy a konverterünk soros portja van-e beállítva (nálam COM7), és nyomjuk meg a ‘Tasmotize!’ gombot. Csatlakozik a mikrokontrollerünkre, és elindul a feltöltés.

Üzembe helyezés:

Ha kész a feltöltés, válasszuk le az ESP-01-et a vezetékekről, és tegyük be a helyére a relé panelre. 5V tápot adva rá, elindul a program, és rá lehet kapcsolódni WiFi-n. Egy tasmota_ kezdetű ESSID-t kel keressünk telefonnal vagy más WiFi eszközzel. Erre jelszó nélkül fel tudunk csatlakozni, és be tudjuk állítani az otthoni routerünk elérhetőségét. Böngészővel csatlakozzunk a http://192.168.4.1 címre.

Az AP1 soraihoz írjuk be a routerünk elérhetőségét, ha akarunk, a hosztnévhez beírhatunk egy egyedi nevet az eszköznek. Ez célszerű, mert így könnyebb lesz beazonosítani.

Mentés után újraindul, és routerünk beállításaitól függően akár el is érhetjük a beírt névvel böngészőből. Ha ez nem sikerül, a routerünk DHCP listájában meg fogjuk találni, a hozzá rendelt IP címmel együtt. Ezen a címen fogjuk tudni böngészőből konfigurálni. A beállítások menüben a következő kép szerint kell konfigurálni:

Az alkalmazott modul kiválasztása után, lehet, hogy újra kell indítanunk a vezérlőt.

Ha fix IP címet akarunk adni az eszközünknek, a kezdő képernyőn nyomjuk meg a kék Konzol feliratú gombot, majd írjuk be ezt: IPAddress1 192.168.1.152 (természetesen a választott fix IP címet írjuk be), majd nyomjunk entert. Ha teljes beállítást akarunk (ez az ajánlott, pl. az óra beállításához, vagy ha ki kell lássunk az internetre), akkor ezeket is írjuk be: IPAddress2 192.168.1.1 (átjáró, a routerünk IP címe), IPAddress3 255.255.255.0 (netmaszk, ez az általánosan használt érték), IPAddress4 8.8.8.8 (DNS szerver címe, ez általában lehet a routerünk címe is, vagy a 8.8.8.8 a Google névszervere, azzal biztosan működik).

Ezzel kész az alap beállítás, tudjuk használni az eszközt. További beállításokat (pl. mqtt, időzítések, stb) értelemszerűen el lehet végezni, ez a következő lépés lehet a komolyabb használatban.

A Konzolon rengeteg egyéb dolgot is be lehet állítani, erről teljes lista (angol nyelven) a https://tasmota.github.io/docs/Commands/ oldalon található.

A modult mobil appal is lehet vezérelni, Androidhoz én a Tasmota Remota appot használtam, de mással is működik.

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Arany László Arany László szerint:

    Köszönöm a leírást, érthető és jól használható volt.
    Amire még kíváncsi lennek, hogy hol tudok az ESP-nek statikus IP-t illetve portot beállítani?

Vélemény, hozzászólás?

Amennyiben megadod az email címed, értesítünk a termék beérkezésekor. Email címedet semmilyen más célra nem használjuk fel. Ez a jelzés nem minősül megrendelésnek, nem jár fizetési kötelezettséggel. Nem tudjuk garantálni a termék beérkezését, de próbálkozunk vele.
0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba